Film weg naar de O.K.

Begin oktober participeerde ik in het project o.k. van de toekomst in Groningen. Dit project had tot doel om door middel van lezingen en excursies de deelnemers te prikkelen om na te denken over de ruimtelijke mogelijkheden voor operatie-complexen. Deze observaties werden uiteindelijk uitgewerkt tot een ontwerpconcept.

Onderdeel van het project was het maken van een film over wat een patiënt in een ziekenhuis ervaart vanaf de start uit zijn kamer tot en met de aankomst in de in slaapkamer voor een operatie. Het is een boeiend filmpje om te kijken.

 

 

 

 

Denk bij het kijken ook aan het gegeven dat een patiënt vaak horizontaal ligt en al een voorlopig kalmerend middel heeft waarbij hij snel gevoeliger is voor elke hobbel en bobbel in de gang. Vanuit het perspectief van de patiënt is de aankleding van het plafond ook erg belangrijk. Dit ligt namelijk voornamelijk in het gezichtsveld.

De gedachte is dat d.m.v. het aanpassen van de omgeving we een meer kalmerende ervaring kunnen creëren voor patiënten. Veel patiënten zijn al nerveus voor een operatie. Door de omgeving zo weinig mogelijk stress te laten genereren en waar mogelijk zelfs stress te laten wegnemen verloopt de gang naar de o.k. soepeler en prettiger voor de patiënt. Dit kan weer gunstige uitwerkingen hebben op de hoeveelheid gebruikte narcose en de bijwerkingen van het narcose middel.

Posted by Wouter Tooren

Ik ontwikkel en analyseer gebruikerservaringen in de architectuur. Psycholoog, ontwerper, oprichter van Eyckveld. Liefhebber van goede koffie.

  1. […] het project o.k. van de toekomst bijvoorbeeld had ik een succesvolle samenwerking met architecten, ontwerpers en specialisten uit […]

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *