Uitnodigen om te lopen in de openbare omgeving

Een recente publicatie in Environment and Behavior laat zien dat een gevoel van veiligheid en een mooie omgeving bezoekers kan verleiden om meer te lopen. Dit kan relevant zijn voor de ontwikkeling van omgevingen waarin lopen of penetreren van de omgeving een belangrijke doelfunctie is, zoals  bij parkeergarages, winkelcentra, stations en attracties in amusementsparken.

De studie onderzocht hoe de perceptie van de nabijheid en de aantrekkelijkheid van de openbare ruimte, de omliggende gebouwde omgeving en de configuratie van de straat werden geassocieerd met het lopen naar en binnen de openbare ruimte. Bewoners uit drie wijken in Melbourne vulden een vragenlijst in over hun loopgedrag en over hun percepties op hun buurt. Verschillende perceptuele kwaliteiten van de gebouwde omgeving, met inbegrip van veiligheid voor criminaliteit en verkeer en esthetiek, werden geassocieerd met een wandelen over een grotere regio.

Space Syntax Analyse

Interessant aan de studie was de toevoeging van space syntax analyse als onafhankelijke variabele. De onderzoekers gebruikten metingen van de mate van integration en control om de gevonden resultaten te compenseren voor de structuur van de woonwijk.  Integratie meet hoeveel afslagen mensen moeten maken op een straat-segment om alle andere straat segmenten te bereiken in het netwerk, met behulp van kortste verbindingen. Controle meet de mate waarin een ruimte toegang regelt tot haar directe buren, rekening houdend met het aantal alternatieve verbindingen dat elk van deze buren heeft. De resultaten lieten zien dat die mensen die op straat segmenten woonden met hoge controle en hoge lokale integratie minder wijdverspreid loopgedrag melden vergeleken met mensen die op straat segmenten woonden met lage controle en lage lokale integratie. Dit is te verklaren: als mensen makkelijker op bestemmingen kunnen raken en/of makkelijker beweging kunnen observeren worden ze minder verleid of aangetrokken om bredere looppatronen te maken.  Meer elaborale looppatronen in deze context zijn namelijk, vanuit functioneel oogpunt, niet perse noodzakelijk.

Conclusie

Als we omgevingen willen maken die mensen uitnodigen om gebruik te maken van de omgeving en in de omgeving te gaan lopen is het belangrijk om gebruikers het gevoel te geven dat ze veilig zijn t.o.v. criminaliteit en verkeer, en dat ze de omgeving esthetisch plezierig vinden. Omgevingen met een hoge observeerbaarheid (controleerbaarheid) en een makkelijke verbinding tot alle mogelijke bestemmingen reduceert lopen in de omgeving. Perceptie en straatconfiguratie zijn belangrijke stedenbouwkundige kwesties om mensen te motiveren om in de omgeving te gaan wandelen.

 Bron:
 • Koohsari, M.J., Karakiewicz1, J.A. & Kaczynski A.J. (2012). Public Open Space and Walking: The Role of Proximity, Perceptual Qualities of the Surrounding Built Environment, and Street Configuration. Environment and Behavior, 45(6), 706–736.

Posted by Wouter Tooren

Ik ontwikkel en analyseer gebruikerservaringen in de architectuur. Psycholoog, ontwerper, oprichter van Eyckveld. Liefhebber van goede koffie.

 1. With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement?

  My site has a lot of unique content I’ve either created myself or outsourced but
  it appears a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement.
  Do you know any methods to help protect against content from being ripped off?
  I’d genuinely appreciate it.

  Feel free to visit my weblog: google

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *